محصولات گیاهی

10 نشاط آور عالی در طب سنتی

10 نشاط آور عالی طب سنتی

10 نشاط آور عالی در طب سنتی

نشاط آور های عالی در طب سنتی امروزه در مواجهه با حجم زیادی از اخبار بد و رویدادهای تلخ، علاوه بر اینکه روح و روان ما آزرده و خش دار می شود بلکه عوارض جسمی جبران ناپذیری نیز به همراه دارد.
همانطور که میدانیم غم و اندوه شش ها را می آزارد، عصبانیت کبد را ضعیف میکند، ترس موجب تضعیف کلیه ها می شود، نگرانی و اضطراب به معده و دهانه بالایی آن آسیب میزند و استرس و افکار منفی دشمن قلب و مغز است.
در این مطلب می خواهیم ده عدد از خوراکی هایی که در طب سنتی به عنوان نشاط آور، کاهنده استرس، کاهنده غم،ضد اضطراب و ضد عصبانیت شناخته شده اند را معرفی کنیم.

 

1. زعفران


نشاط آور درجه یک اولین و معروفترین خوراکی شادی آور در طب سنتی زعفران است.
حال برخی از خواص زعفران را به طور اجمالی معرفی میکنیم. خواص و مزاج زعفران در طب سنتی بدین قرار است: مزاج آن گرم و خشک است.
زعفران یکی از ارزشمندترین گیاهان ایرانی است که در کنار خواص بی‌نظیر با رنگ و رایحه‌ای مطبوع و منحصر به فرد لقب طلای سرخ را گرفته است. اغلب دوست داران زعفران تأثیر آن را در ایجاد نشاط و خنده‌آوری تجربه کرده‌اند.
از خواص زعفران می‌توان به تقویت حافظه، تحریک قوای جنسی، تقویت حواس، کمک به هضم غذا، تحلیل مواد زائد بدن، تقویت کبد، روده و دستگاه تنفسی اشاره کرد.
زعفران نشاط آور، موجب شادی و سرور و تقویت حواس و نیکوکننده رنگ رخسار است. زعفران تقویت کننده قلب و معده است و برای درمان بی‌خوابی‌هایی که منشأ تحریکات مغزی دارد مفید است.
خوردن چای زعفران باعث هضم بهتر غذا می‌شود.، قوای جنسی را تقویت می‌کند.
کبد سرد را تصفیه و تقویت می‌کند. زعفران سردی و رطوبت مغز را دفع می‌کند، همچنین انسدادهای مغزی را از بین می‌برد. زعفران رطوبات زائد بدن از جمله رطوبت معده را تحلیل می‌برد.
زعفران ادرار آور است و سبب پاکسازی کلیه و مثانه از سنگ‌ها است. زعفران با تنقیه و پاکسازی ریه از فضولات موجب تقویت ریه می‌شود. موجب رسیدن اثر داروها به قلب و سایر اعضا می‌شود.

 

2. سنجد

شاید نمی‌دانستید! خوراکی بسیار مفید بعدی که در لیست شادی آورهای طب سنتی میتواند جای بگیرد سنجد است. با هم ببینیم چه خواصی دارد.
به طور حتم یکی از دلایلی که این میوه ارزشمند و مفید در سفره هفت سین ایرانیان جای دارد همین شادی آور بودن آن است.
سنجد در طب سنتی، در خصوص خواص و مزاج سنجد آمده است که :
دارای مزاج سرد و خشک است. از بهترین تنقلات برای کودکان است. برای تقویت بدن و کمک به رشد کودکان مناسب است.
سنجد شادی آور است و سب افزایش نشاط و رفع افسردگی می‌شود. همچنین سنجد برای رفع بی‌اختیاری ادرار (شب ادراری یا حین عطسه و سرفه) به علت شل شدن بافت و دریچه خروجی مثانه نیز مفید است. به درمان سرفه گرم کمک می‌کند. سنجد از بالا رفتن بخارات معده به مغز جلوگیری می‌کند. (این خاصیت باعث جلوگیری از بروز نوعی از سردرد می‌شود) سنجد خاصیت قبض داشته و جمع کننده است، از این رو برای رفع بیماری‌هایی نظیر اسهال و بواسیر، مفید است.
سنجد علاوه بر اسهال باعث بند ‌آمدن خونریزی در دستگاه گوارش نیز می‌شود. همه این خواص به نوعی به خاصیت قبض موجود در آن مربوط می‌شود. سنجد با مکانیسم مهار صفرا و با تقویت معده و دریچه ها مانع بروز تهوع و استفراغ می‌شود. مصرف متعادل سنجد برای خانم‌های باردار که دچار تهوع هستند، مفید است. (البته باید زیر نظر طبیب مصرف شود) خانم هایی که دچار خونریزی بیش از حد ایام عادت ماهانه هستند (که منجر به ضعف و کم خونی می‌شود)، می‌توانند پس از سپری شدن حدود سه تا پنج روز از قاعدگی، شروع به مصرف سنجد کنند تا خونریزی و لکه بینی شدید یا طولانی آنها از بین برود.
پوست روی سنجد باعث تقویت و افزایش کیفیت پوست بدن می‌شود.
بهتر است این میوه حتماً همراه پوست خورده شود تا فرد از این خاصیت سنجد نیز منتفع شود. (البته برای کسانی که معده ضعیف دارند چندان توصیه نمی‌شود.)
پودر هسته سنجد برای تقویت استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان مفید است.

 

3. اسطوخودوس

نشاط آور بنفش همان لاوندر معروف با رایحه آشنا. خواص این گیاه دوست داشتنی هم ببینیم.
خواص و مزاج اسطوخودوس در طب سنتی بدین قرار است:
مزاج آن گرم و خشک است. آرام بخش اعصاب و تقویت‌کننده‌ قوای جسمی، قلب و مغز است.
در درمان سردردهای با منشأ سردی مفید می‌باشد. اسطوخودوس جاروی مغز است. یعنی مغز را از مواد زائد و عوامل بیماری زا پاک میکند.
سبب رفع سردی و رطوبت مغز می‌شود. مفرح و شادی آور است. برای کسانی که افسردگی، استرس، وسواس و پریشان خوابی و مشکل روحی روانی داشته باشند مفید است.
در افراد گرم مزاج این خاصیت به طرز مفیدی بروز پیدا نمی‌کند و بیشتر در افراد سرد مزاج بکار می رود. مصرف شربت یا جوشانده آن در ابتدای صبح باعث افزایش نشاط و رفع کسلی و خواب آلودگی می‌شود. در بیماری‌های کبد، طحل و مجاری ادراری نیز بکار می‌رود.
با ماءالعسل برای تزکیه ذهن مفید است. در رعشه‌ای که منشأ آن مغز باشد و در سرگیجه و مشکلات ناشی از ضربه به سر نیز مفید است. مصرف یک مثقال مربای گل آن با عسل (گلنگبین) به مدت چند شب، در درمان وسواس و غم و اندوه بی‌نظیر است. داروی خوبی برای درمان خواب رفتگی و مور مور شدن دست و پاست. درمانگر بیماری‌های سرد بلغمی مانندآرتروز، رماتیسم، نقرس می‌باشد، سبب دفع بلغم می‌شود. اسطوخودوس درمانگر خوبی برای سرماخوردگی و عفونت‌های بدن به حساب می‌آید.
اسطوخودوس در درمان تنگی نفس و نزله سرد و تنقیه و پاکسازی ریه و سینه از فضولات بسیار کارآمد است. اسطوخودوس ضدنفخ است و سبب تحلیل بادهای سردگردان سراسر بدن می‌شود.
برای پاک سازی مثانه و مجاری ادرار مفید است. سبب تقویت کبد سرد می‌شود و به طور کلی برای افراد با مزاج سرد مفیدتر است.

 

4. گلاب را جدی بگیرید!


یک ماده دارویی بسیار خوشبو و آرام‌بخش است که در زندگی روزمره ما کاربرد‌های زیادی دارد.
بوی گلاب، تاثیر مستقیمی بر آرامش روان دارد، هیجانات منفی و استرس را رفع می‌کند، غم و اندوه را از بین می‌برد، باعث ایجاد آرامش، نشاط و شادی قلب می‌شود. خواص گلاب موجب گرمی مغز می‌شود. در زمان استرس‌های شدید، صورت را با گلاب بشویید.
باعث تسکین حلق و حنجره و صدا می‌شود. به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی‌کننده و هیدراته (آبدار) کردن برای پوست سر و مو مفید است. ضد اسهال، ضد التهاب، افزایش‌دهنده میل جنسی، ضد نفخ، مقوی قلب، خلط‌ آور، مقوی معده و اشتهاآور است.
نوشیدن شربت گلاب و عسل موجب طراوت بدن و دفع سموم از بدن می‌گردد.
در نتیجه پوست دارای نشاط خواهد شد. از پیری پوست جلوگیری ڪرده، باعث سفت شدن منافذ پوست و در نتیجه افزایش درخشش فوق‌العاده آن می‌شود. می‌تواند اثرات فوق‌العاده مثبتی در ڪمڪ به ڪاهش استرس، اضطراب و حتی تأثیر زیادی در حس مثبت‌نگری ما داشته باشد.
یکی از موارد استفاده گلاب، جهت پاک کردن پوست است و می‌توان به جای محصولات شیمیایی پاک‌کننده، از آن استفاده کرد. ضد ویروس و ضد گلو درد است. تب را پایین می‌آورد، به خصوص اگر با گلاب بیمار را پاشویه کنید و روی کبد او یک دستمال آغشته به گلاب، بگذارید.
غنی از آنتی‌اکسیدان و دارای خاصیت ضدالتهابی است. کاهش‌دهنده لکه‌ها و بهبود‌دهنده رنگ پوست است. مقوی معده، قلب، کبد و اعصاب بوده و آرامبخشی قوی است. نگه‌داشتن گلاب، در دهان و قرقره کردن آن باعث استحکام لثه و همچنین درمان برفک و آفت دهانی می‌شود و به از بین رفتن آلودگی‌ها و باکتری‌های دهان کمک می‌کند.
بوییدن و اسپری کردن آن روی صورت یا درفضای اتاق، به رفع عطش کمک می‌کند. تقویت‌کننده قلب وسیستم عصبی ست و احساس گیجی و خواب‌آلودگی را رفع می‌کند.
در مواردی که سوزش ادرار به دلیل عفونت نبوده بلکه به دلیل گرمی مزاج یا افزایش ماده صفرا در خون و ادرار است، کمک‌کننده خوبی است.

 

5. بهار نارنج بخورید!


بهار نارنج، شکوفه درخت نارنج است که در عطرسازی و ساختن اسانس، انواع نوشیدنی‌های فصلی، عرقیجات و …
کاربرد بسیار دارد. خواص گیاه دارویی بهارنارنج موجب ایجاد تفریح و تقویت در مزاج مغز و قلب است. عرق بهار نارنج اشتهاآوری قوی است. در تسکین ناراحتی‌‌های سینه مؤثر است. باعث بسته شدن منافذ پوست می‌گردد. خاصیت ضد نفخی دارد و به شما در رفع گازهای دستگاه گوارش کمک می‌کند.
در ایام فصل بهار که شیوع امراض ویروسی مانند سرخک و آبله و سرخجه است، عرق بهار نارنج رقیق شده مثلاً یکی دو قاشق به ازای هر لیوان آب نوشیدنی، به کودکان داده شود.
پوست را مرطوب، نرم و شفاف می‌سازد. علاوه براین از عفونت‌های قارچی و باکتریایی محفاظت و چربی پوست را متعادل می‌کند به همین دلیل برای جلوگیری از بروز آکنه به کار می‌رود.
روغن بهارنارنج به دلیل داشتن خاصیت رایحه درمانی برای افراد مبتلا به افسردگی مزمن مفید است. این روغن با تقویت روحیه، احساس ناراحتی، ناامیدی و پوچی را از شما دور و آرامش و شادی ایجاد می‌کند. بر روی سیستم عصبی مرکزی انسان تاثیری آرام‌بخش می‌گذارد و به همین دلیل درمانی فوق‌العاده برای بی‌خوابی، اضطراب و تسکین اعصاب است. حکمای قدیم طب سنتی معمولاً از میوه نارنج و آب نارنج برای فرونشاندن حرارت اعضا استفاده می‌کردند. خصوصاً امراضی که از غلبه صفرا و خون بوده است. زیاد بوئیدن بهارنارنج سبب بی‌خوابی می‌شود، از این خاصیت می‌توان در مواقع نیاز به نخوابیدن استفاده کرد.

 

6. گلابی بخور حالت خوب بشه!


همان‌طور که میدانید گلابی یکی از میوه‌های شیرین فصل تابستان است که خواص زیادی را در خود جای داده است.
گلابی خواص گلابی در طب سنتی در خصوص خواص گلابی در طب سنتی و مزاج گلابی شیرین آمده است که : طبیعت گلابی گرم و تر است. با توجه به طبیعت گلابی میتوان گفت این میوه نشاط آور و مقوی قلب و معده است و دستگاه هاضمه را تقویت می‌کند. گلابی شیرین ملین است، باعث تأمین رطوبت بدن و رفع یبوست می‌شود.
از دیگر خواص گلابی در طب سنتی آن است که باعث افزایش نشاط و شادابی می‌شود. با توجه به مزاج گلابی در طب سنتی میتوان گفت، این میوه از بروز بیماری‌های عصبی جلوگیری می‌کند.  به تأمین رطوبت مغز کمک می‌کند. در رفع تشنگی، تنگی نفس و سوزش مثانه مؤثر است. خوردن گلابی با معده خالی و نوشیدن آب بعد از خوردن آن برای بدن مضر می‌باشد.

 

7. موز مفرح و نشاط آور موز


یکی دیگر از میوه‌های مشهور و پرطرفدار است که در طب سنتی نیز خواص بسیاری برای آن گفته شده است. با هم خواص این میوه جذاب و پر طرفدار را ببینیم. موز خواص موز و طبع آن در طب سنتی در خصوص خواص موز در طب سنتی این گونه آمده است که: موز به شرط آنکه کاملاً رسیده، نرم و شیرین باشد خواص زیادی دارد.
موزهای وارداتی که کال وارد شده و با مواد شیمیایی ظاهر مناسبی پیدا می‌کنند بسیار مضرند. موزهای کال و سبز رنگ نیز دیرهضم بوده، معده را ضعیف کرده و خون را غلیظ می‌کنند.
موز سالم و طبیعی غذاییت زیادی دارد و چاق کننده است. موز سبب تقویت قوای جسمی و جنسی می‌شود. جایگزین خوبی برای وعده غذایی محسوب می‌شود (در وعده صبحانه حتماً باید با عسل مصرف شود)، مخصوصاً کسانی که به وعده غذای کامل معمول دسترسی ندارند یا از برنامه‌های لاغری و گیاهخواری پیروی می‌کنند.
موز، مفرح و نشاط آور است. برطرف کننده ضعف کلیه بوده و برای تقویت کلیه‌ها مناسب است. در واقع از مهم‌ترین خواص موز برای کلیه این است که سبب کارایی بهتر کلیه‌ها می‌شود. موز برای افراد با مزاج سرد و خشک که از خوردنی‌های گرم و تر بسیار نفع می‌برند، مناسب است. موز تولید مایعات جنسی را زیاد کرده و محرک میل جنسی است.
موز یکی از بهترین میوه‌های فصل پاییز است و افراد با مزاج‌های سرد از این میوه که مزاج گرم دارد و موجب تولید حرارت در بدن می‌شود، نفع می‌برند.
برای افراد گرم و خشک و ساکنین مناطق گرم و خشک مفید است (به شرط قوت هاضمه)

 

8. دارچین برای دوری از اضطراب دارچین!


پوست درختی است که تا ۱۰ متر ریشه می‌کند. برگ این درخت سبز سیر و دارای گل‌های به رنگ سفید است. پوست این درخت را کنده و معمولا پودر می‌کنند و در غذا یا به عنوان چای از آن استفاده می‌کنند. دارچین خواص دارچین از منظر طب سنتی ایران برای درمان نفخ معده ۲ گرم دارچین، ۲ گرم زنجبیل را دم‌کرده بالای غذا میل شود. باعث تقویت بینایی می‌شود. چای دارچین، برطرف‌کننده اضطراب، وسواس و جنون است.
برای رفع جهش، پرش پلک و رعشه از دم‌کرده این گیاه استفاده کنید. برای درمان قلنج رحم از دم‌کرده آن استفاده کنید. دم‌کرده آن تنظیم‌کننده عادت ماهانه است.
دارچین محرک گردش خون است. کسانی که فشارخون آن‌ها پائین است و سردی انگشت دارند از دم‌کرده زنجبیل و دارچین استفاده کنند. خوردن این گیاه همراه با انیسون بی‌میلی جنسی خانم‌ها را برطرف می‌کند. سوزش و ناراحتی‌های ادرار را برطرف می‌کند و حجم ادرار را افزایش می‌دهد.
برای خوشبویی دهان و نفس می‌توان یک تکه کوچک چوب دارچین را در دهان نگاه داشت. لطیف است و راحت در بدن جذب می‌شود و سنگینی و غلظت را دفع می‌کند.
به همین دلیل در غذاهایی که سنگین ( مثلا دارای گوشت) هستند موجب لطافت غذا می‌شود یعنی باعث می‌شود غذا به راحتی در بدن بشکند. در کاهش قندخون و درمان دیابت، کاهش وزن، کمک به گوارش غذا، سرماخوردگی، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت حافظه، کاهش مشکلات قاعدگی، و درمان اضطراب آثار مفیدی دارد.
برای رفع سنگینی گوش یک قطره عرق دارچین، در گوش بچکانید و صدای گوش را نیز درمان می‌کند. نشاط آور، درمان‌کننده برخی عفونت‌ها و تریاق (پادزهر) سموم معدنی، حیوانی و نباتی است و موجب تقویت قلب، مغز، کبد و معده می‌شود.

 

9. بادرنجبویه رفع خستگی در طب سنتی!


در خصوص خواص و مزاج عرق بادرنجبویه این گونه آمده است که بادرنجبویه دارای طبیعتی گرم است. تقویت کننده قلب و اعصاب رفع تپش قلب رفع سرگیجه، عصبانیت‌ها و خستگی‌های روحی درمان بیماری‌های مختلف دستگاه تنفس، برخی حالات آسم درمان دردهای عصبی دندان رفع احساس صداهای مبهم در گوش درمان سردردهای یک طرفه و گوش درد بهبود استفراغ‌های دوران بارداری و کم‌خونی دختران جوان رفع تنگی نفس، نیرودهنده برای کسانی که دوره نقاهت را می‌گذرانند.
رفع ضعف عمومی افراد مسن و احساس کسالت عمومی بهبود احساس چنگ‌زدگی در معده رفع تندخویی دختران جوان و زنان ضعیف البنیه ضد تشنج و بیماری‌های ویروسی عرق گیاه بادرنجبویه بوی بد دهان را از بین می‌برد. مسکن، ضد نفخ، مقوی معده، معرق و آرام‌کننده، نشاط آور و مفرح، تقویت حافظه، ضد اضطراب و افسردگی

 

10. هل ادویه محبوب ایرانی ها


یکی از معروفترین و محبوبترین ادویه هاییست که در همه خانه های ایرانی ها یافت می شود.
دیگر خواص آن را هم ببینیم. هل خواص و مزاج هل در طب سنتی بدین قرار است: مزاج آن گرم و خشک است. هل از جمله ادویه‌های نشاط آور است. مصرف آن در قالب دمنوش و همراه با سایر جوشانده‌ها و در بعضی غذاها مرسوم است. از خواص دیگر هل می‌توان به تقویت لثه و همچنین تقویت معده و هضم بهتر غذا اشاره کرد. باعث رفع رطوبات حلق و سینه می‌شود. مصرف هل دهان را خوش بو می‌کند.
جوشانده هل نیم‌کوب حالت تهوع را برطرف می‌کند. هل محرک آروغ است. با هم ده عدد از خوراکیهایی که باعث کاهش استرس، اضطراب و غم میشوند را بررسی کردیم.
ما سعی کردیم خوراکی هایی را انتخاب کنیم که همیشه در دسترس همگان باشد.

برای هماهنگی و رزرو نوبت بر روی کلمه شماره کلیک کنید.

برگرفته از کتاب دمنوش ها و میوه های ایران زمین

دکتر مهدی فهیمی

@drmhdifahimi
@tesam

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *